MÉS PROP DE LA VALÈNCIA MARÍTIMA


13/02/2017 | Laura Herreras, elperiodic.com

"És un primer gran pas en la bona direcció". Els veïns de Natzaret veuen, després d'anys de lluites, que les seues reivindicacions comencen a donar fruits. L'alliberament del barri de Natzaret i la seua connexió amb la ciutat està, des d'ara, més prop que mai gràcies a l'acord aconseguit entre l'Ajuntament de València i l'Autoritat Portuària de València.

Un acord que es va materialitzar la setmana passada després de mesos de negociacions entre ambdós parts en un dia "molt important per a València", declarava l'alcalde de la ciutat, Joan Ribó, per la repercussió que tindrà en el barri de Natzaret en particular i en els valencians en general.

L'acord preveu derrocar el mur actual del port amb Natzaret -popularmente conegut com 'mur de la vergonya' - i crear una zona verda de nou hectàrees en què s'inclouran diverses infraestructures: un parc de desembocadura i uns quants parcs, una zona esportiva i carrils bici. És la idea principal encara que s'anirà detallant "a mesura que es vaja desenrotllant el pla", aclarix Ribó.

"Por fi ens sentim escoltats"

Però, Què diuen els principals afectats?. "És un primer gran pas en la bona direcció", reconeix el president de l'Associació de Veïns de Natzaret, Julio Moltó, en una entrevista amb elperiodic.com en la que ha recordat els anys de lluites i el temps que portaven darrere d'este acord. "Amb el canvi de govern hem vist una bona voluntat però també és cert que tot camí porta el seu temps", explica Moltó sobre un pla que acaba de firmar-se però que porta una sèrie de tràmits que allargaran el procés.

En tot cas, valoració positiva dels principals afectats per este pla. "Ara que està de moda construir murs, nosaltres creiem que és necessari trencar-los en un barri limitat en totes les direccions", lamenta el president veïnal. "Es necessita una connexió de la ciutat amb el mar i encara queda molt treball per davant", detalla Moltó.

Des del Port de València busquen també eixa connexió amb la ciutat i l'alliberament del barri de Natzaret: "És veritat que el Port genera riquesa, però també és veritat que en l'espai en què s'ubica genera costos per als que estan vivint allí", reconeix el president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, el qual explica que s'intentaran "accelerar al màxim" els plans d'execució.

Fonts de l'Autoritat Portuària expliquen a este digital que els tràmits passaran ara per l'aprovació de la proposta per part del consell d'Administració del Port - que està previst per a este divendres 17 de febrer i que previsiblement ho aprovarà i per part de la Comissió d'Urbanisme i, finalment, per part del Ple de l'Ajuntament. I encara que té un tràmit específic si és cert que es vol trencar el mur "a curt termini". Des del Port de València estan segurs de que este pla serà un dels més importants per a la ciutat perquè la a "canviar la fisonomia" de la zona. Sobre els dubtes que ha generat la duració de l'acord, des de l'APV defenen que està fet ara que perdure en el llarg termini.

Una València marítima

Des de l'Ajuntament de València són diversos els plans que estan en marxa en els barris costers per a recuperar el seu origen marítim. Mostra d'això la rehabilitació del barri del Cabanyal, amb uns seixanta milions d'euros d'injecció: "Volem que València mire al mar", defenia fa uns dies la primera Tinent d'Alcalde, Sandra Gómez, en una visita que va fer al barri del Cabanyal.

Comentarios

¿Quieres enviarnos alguna queja o comentario?